16-12-2024 JOURE – In 2023 zijn 807 duizend misdrijven geregistreerd door de politie. Tien jaar eerder waren dit nog 1,1 miljoen misdrijven, een daling van 27 procent. In Groningen en Utrecht daalde het aantal geregistreerde misdrijven het minst (23 procent) en in Flevoland het meest (35 procent). Vooral het aantal vermogensmisdrijven, zoals diefstal, daalde.
In de afgelopen tien jaar daalde het aantal vermogensmisdrijven, zoals diefstal en bedrog, met een derde. Vooral woninginbraak, zakkenrollerij en diefstal uit of vanaf een auto werd minder geregistreerd. De vermogenscriminaliteit nam het meest af in Flevoland, Gelderland en Limburg.
Het aantal geweldsmisdrijven daalde tussen 2013 en 2023 landelijk met 27 procent. In Groningen, Friesland, Drenthe en Zeeland nam het aantal geweldsdelicten het meest af, met percentages tussen de 35 en 43 procent.
In de Fryske Marren werden 21,6 misdrijven gepleegd per 1000 inwoners. Leeuwarden was dat 54,7 misdrijven per 1000 inwoners. Dantumadiel is relatief het veiligst van het vaste land met 15 misdrijven per 1000 inwoners en Schiermonnikoog komt men op 0 misdrijven per 1000 inwoners.
In grote steden relatief veel criminaliteit
In de vijf grootste steden werd in 2023 meer criminaliteit gemeten dan landelijk; dit geldt voor alle vormen van criminaliteit. In Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven werden meer dan 65 misdrijven per duizend inwoners geregistreerd; landelijk was dat 45. Amsterdam was de gemeente met relatief de meeste misdrijven: 89 per duizend inwoners. Dit waren vooral veel meer vermogensmisdrijven dan landelijk. In Utrecht werden ook relatief veel vermogensmisdrijven geregistreerd.
Van de gemeenten met meer dan 70 duizend inwoners werden ook in Heerlen en Arnhem naar verhouding veel misdrijven geregistreerd. In de Hoeksche Waard registreerde de politie 23 misdrijven per duizend inwoners; daarmee is het een grotere gemeente met naar verhouding weinig criminaliteit.