18-08-2024 JOURE – De komende maanden zullen gesprekken worden gevoerd met vertegenwoordigers van de land- en tuinbouwsector over het belang van de Brede Weersverzekering binnen het totale pallet aan instrumenten en maatregelen om de land- en tuinbouwsector klimaatadaptiever te maken. Het is mogelijk dat de Brede Weersverzekering daarbij aanpassing behoeft. Dat meldt minister Wiersma van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur aan de Tweede Kamer.
In opdracht van het ministerie onderzocht Motivaction, zowel kwantitatief als kwalitatief, de beleving en het gedrag van agrarische ondernemers inzake klimaatadaptatie. Tevens evalueerde Ecorys in samenwerking met Wageningen Economic Research de doeltreffendheid en doelmatigheid van de Brede Weersverzekering, inclusief de huidige vrijstelling van de assurantiebelasting. In de evaluatie worden ook de vragen uit het toetsingskader fiscale regelingen beantwoord. Minister Wiersma heeft deze rapporten naar de Tweede Kamer gezonden. Haar inhoudelijke reactie op beide rapporten zal in het najaar volgen.
Het door Motivaction uitgevoerde onderzoek, bevestigt de in het Actieprogramma klimaatadaptatie landbouw neergelegde aanpak. Boeren nemen preventieve maatregelen, maar het kan beter. Het Motivaction-onderzoek biedt hiervoor ook aanknopingspunten, zoals het versterken van de inzet op het ontwikkelen, verspreiden en toepassen van kennis, innovatie en goede ervaringen, bijvoorbeeld via het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer. De focus kan daarbij de komende jaren meer komen te liggen op gebruik van rassen, gewassen en teeltsystemen, die beter kunnen omgaan met droogte, verzilting of natheid.
Uit het onderzoek blijkt dat agrarisch ondernemers de negatieve gevolgen van de veranderingen in het klimaat voor hun bedrijfsvoering en de financiële situatie van hun bedrijf merken, zoals minder gewasopbrengst door droogte. Ook werd duidelijk dat op dit moment met name agrariërs werkzaam in de open teelten worden geraakt door de veranderingen in het klimaat; veehouders ervaren veel minder negatieve gevolgen, alhoewel hun vee ook te maken krijgt met hittestress of nieuwe dierziekten. Als boeren maatregelen nemen, doen zij dat vooral op het gebied van bodem en water. Aanpassingen in de teelt krijgen nog niet zoveel aandacht.
Een van de pijlers van het Actieprogramma klimaatadaptatie landbouw is het geven van een impuls aan het risicomanagement van agrarisch ondernemers, zodat risico’s tijdig worden gezien en de ondernemer daarop maatregelen kan nemen. Resteren na het inzetten van maatregelen nog hoogscorende weerrisico’s met grote impact, dan is het aan de ondernemer zich al dan niet hiervoor te verzekeren. Dit kan met private weerverzekeringen en de op dit moment door het ministerie gesubsidieerde Brede Weersverzekering.