Warmste dag van het jaar

12-08-2024 JOURE – Vandaag hebben we te maken met zeer hoge temperaturen. Het wordt 30 tot lokaal 35 graden en door de hoge luchtvochtigheid voelt het benauwd aan. Morgen is iets meer bewolking aanwezig, maar met 24 tot 33 graden is het opnieuw warm zomerweer. Gedurende de dag is kans op enkele stevige (onweers)buien.

Vanochtend temperatuur loopt snel op
In de vroege uren loont het nog om je ramen open te zetten en koele lucht binnen te laten. Het is overal een zonovergoten ochtend en de temperatuur loopt snel op. Halverwege de ochtend ligt de temperatuur al tussen de 20 en 25 graden en dan is het slim om je ramen weer te sluiten.

Vanmiddag hete zomerdag
De zomer draait deze maandag op volle toeren in ons land. Een zwakke tot matige zuidoostenwind, 2-4 Bft, voert zeer warme lucht aan en dat is goed te zien aan de temperatuur. Met uitzondering van het uiterste noorden en de Waddeneilanden worden overal tropische temperaturen van ruim 30 graden gehaald. In het zuidoosten kan het lokaal maar liefst 35 graden worden en daarmee is het een zekerheid dat we de warmste dag van het jaar tot nu toe gaan beleven. Met veelal strakblauwe luchten klinkt het als een heerlijke zomerdag, maar voor sommige mensen is dit veel te warm. Door de hoge luchtvochtigheid voelt het bovendien benauwd aan. Voldoende water drinken en af en toe de schaduw op zoeken is zeker aan te raden.

Vanavond en vannacht lokaal een tropennacht
Het is vanavond een zeer warme zomeravond. De zon schijnt tot zonsondergang op de meeste plaatsen nog volop en daarbij is het een lange tijd heel warm. Om 21:00 uur is het van noord naar zuid nog 24 tot lokaal 30 graden. In de nacht naar dinsdag bestaat het weerbeeld uit een mix van enkele wolkenvelden en brede opklaringen. Zeer lokaal is een onweersbui niet uit te sluiten, maar op verreweg de meeste plaatsen blijft het droog. De nacht naar dinsdag verloopt bovendien zeer zwoel met minima die op meerdere plekken waarschijnlijk niet uitkomen onder de 20 graden. Zeker in stedelijke gebieden krijgen we te maken met een tropennacht.

Morgen benauwd, later kans op stevige onweersbuien
Dinsdag draait de wind snel naar het westen, waardoor geleidelijk minder warme lucht richting ons land wordt aangevoerd. De verschillen in temperatuur zijn dan ook groot. Vlak aan zee wordt het 23 tot 26 graden terwijl het in het uiterste oosten lokaal nog 33 graden kan worden. Daarbij schijnt de zon regelmatig, maar er komen ook enkele wolkenvelden voor. Gedurende de dag neemt de kans op stevige (onweers)buien toe. Lokaal kunnen pittige exemplaren voorkomen met kans op hagel en veel regen in een korte tijd. De buien zijn zeer lokaal van karakter en veel plekken in het land krijgen waarschijnlijk wederom te maken met een geheel droge zomerdag. De grootste kans op een onweersbui lijkt weggelegd te zijn voor het binnenland.

Woensdag minder warm en kans op stevige buien
Na een paar zeer warme dagen krijgen we deze woensdag te maken met beduidend lagere temperaturen. De maxima komen uiteindelijk uit tussen 22 en 26 graden en dat zijn vrij gebruikelijke waarden voor de tijd van het jaar. De wind is meest matig en komt uit het westen tot zuidwesten. Droog houden we het niet. Gedurende de dag kunnen enkele stevige regen- en onweersbuien vallen. De meeste zijn bestemd voor de ochtenduren. In de loop van de middag lijkt het overal een stuk droger te worden.

Donderdag aangename zomerdag
Op donderdag krijgen we te maken met een aangename zomerdag. Neerslag staat niet op het programma en daarbij wisselen zon en wolkenvelden elkaar regelmatig af. Bij een meest matige wind het zuidwesten stijgt de temperatuur naar 23 graden in de kustgebieden tot lokaal 27 graden in Limburg.

Daarna terugkeer naar normaal Hollands zomerweer?
De dagen daarna blijft de wind in de zuidwesthoek zitten, waardoor we in een periode terecht komen met vrij normaal Hollands zomerweer. Af en toe wordt er een enkele bui vanaf de Atlantische Oceaan aangevoerd, maar op de meeste dagen overheersen de droge momenten. De temperatuur stijgt daarbij dagelijks naar normale waarden van 20 tot 25 graden en als het zonnetje even schijnt is het aangenaam zomerweer.