Zomerse dag

15-07-2024 JOURE – De nieuwe week gaat zomers van start met regionaal maxima van meer dan 25 graden. Het is daarbij droog en vrij zonnig, maar vanavond neemt vanuit het zuiden de kans op enkele regen- en onweersbuien toe. Morgen wordt tijdelijk koelere lucht aangevoerd met een aantal buien, maar vanaf woensdag wordt het droger en warmer met op donderdag opnieuw zomerse temperaturen.

Vanochtend vrij zonnig en droog
Het is overal droog en er zijn zonnige perioden. Bij een zwakke zuidenwind warmt het in de loop van de ochtend al flink op naar zo’n 19 graden in het noorden tot lokaal 24 graden in het zuiden.

Vanmiddag zomerse middag
De temperatuur stijgt uiteindelijk naar 21 of 22 graden aan de noordkust, 25 graden in het midden van het land en 27 graden in het zuidoosten. Het weerbeeld bestaat daarbij uit een mix van zon en enkele sluierwolken, maar de zon komt daar prima doorheen. Er waait een hooguit matige zuidoostenwind. Aan het eind van de middag wordt de bewolking vanuit het zuidwesten dikker en dan kunnen in Zeeland al enkele regen- en onweersbuien het land binnentrekken.

Vanavond en vannacht vanuit het zuidwesten (onweers)buien
De zomerse warmte wordt in de avond verdreven door enkele buien die van zuidwest naar noordoost over het land trekken. Hierbij kan ook onweer voorkomen. Ook in de nacht trekken nog geregeld buien over het land. De zuidoostenwind draait in de loop van de nacht naar zuidwest en neemt in kracht toe, waarbij de minima uitkomen tussen 15 en 17 graden.

Morgen buien en minder warm
Dinsdag wordt het tijdelijk minder warm door een westelijke aanvoer. ‘s Ochtends vroeg is het op veel plaatsen nog wel droog, maar de bewolking overheerst. Richting het middaguur trekt vanuit het westen een aantal stevige buien over het land, lokaal met kans op onweer. De zuidwestenwind is duidelijk aanwezig en is matig boven land tot (vrij) krachtig aan zee. De maxima liggen tussen 18 en 21 graden, maar tijdens buien is het een aantal graden koeler. Ook in de avond blijven buien aanwezig, pas tegen de nacht verplaatsen de buien zich richting Duitsland en wordt het droger.

Woensdag droog met zonnige perioden
In de ochtend is vooral landinwaarts bewolking aanwezig met lokaal nog wat regen. ‘s Middags overheerst het droge weerbeeld met daarbij steeds meer ruimte voor de zon. Bij slechts een zwakke wind uit zuidwestelijke richtingen liggen de maxima tussen 22 graden in het noordwesten en 24 of 25 graden in het zuidoosten van het land.

Donderdag regionaal zomers
Het wordt donderdag een prachtige zomerdag met hoge temperaturen en flink wat ruimte voor de zon. Bij een zwakke wind uit zuidelijke richtingen wordt warme lucht aangevoerd, waardoor de maxima op veel plaatsen de zomerse 25 graden overschrijden. In het zuidoosten kan het zelfs 27 graden worden. Alleen in het noordwesten wordt het met 23 of 24 graden net niet zomers warm, maar het is nog steeds aangenaam.

Daarna eerst zomers, later minder warm
De warmste dag van de week wordt vrijdag, met dan op grote schaal temperaturen tussen 25 en lokaal 30 graden. Het weerbeeld is daarbij vriendelijk met een mix van wolken en zon. Er staat een zwakke wind uit zuidelijke richtingen. Vanaf zaterdag neemt de kans op buien weer toe en gaat de temperatuur wat omlaag, al kan het verder landinwaarts op zaterdag wel nog even zomers warm worden. Zondag is het met 21 of 22 graden beduidend minder warm en ook de dagen daarna zijn zomerse temperaturen onwaarschijnlijk, waarbij dagelijks kans is op een bui.