HZPC betaalt 53,20 per 100 kilo pootgoed over oogst 2023

24-06-2024 JOURE – De uitbetalingsprijs voor pootgoedtelers van HZPC Holland voor de oogst van 2023 is 53,20 per 100 kilo. Deze prijs is ruim 40% hoger is dan de uitbetalingsprijs van oogst 2022 en 5% hoger dan de in maart gepubliceerde prognoseprijs. De uitbetalingsprijs is de definitieve prijs over het gemiddelde van alle in poolverband geteelde rassen en kwaliteiten in potermaat S tot en met A. De prijs per ras, klasse, maat en kwaliteit wordt bepaald volgens een systeem dat HZPC en telers samen zijn overeengekomen. 

In het afgelopen jaar is een aanzienlijke hoeveelheid pootaardappelen afgekeurd of gedeclasseerd vanwege ziektes. Deels ligt daarvoor de oorzaak in de  weersomstandigheden en deels komt het doordat er minder gewasbeschermingsmiddelen toegelaten zijn om in te zetten om ziekten in het gewas te voorkomen. 

Door lage opbrengsten en een grote hoeveelheid bovenmaten was het een uitdagend verkoopseizoen. Afnemers geven namelijk de voorkeur aan aardappelen in de potermaten, die kleiner zijn dan bovenmaten. De verkoopprijzen van bovenmaten liggen dan ook aanzienlijk lager dan die van potermaten. Toch is het HZPC gelukt om veel van deze bovenmaten als pootgoed af te zetten.