Fijnstofemissie in pluimveestal kan met 50% omlaag

10-03-2024 JOURE – Vervolgmetingen in pluimveestallen maken duidelijk dat er technische mogelijkheden zijn om de uitstoot van fijnstof met 50% te verlagen. Er zijn zowel losstaande technieken als combinaties van technieken waarmee dat te realiseren valt. Dat zegt onderzoeker Hilko Ellen van Wageningen University & Research. In een eerste onderzoek werden vier technieken voor de reductie van de uitstoot van fijnstof onderzocht. Omdat metingen op slechts één locatie niet voldoende zekerheid bieden, zijn de technieken nogmaals getest.

Het systeem DUSTion voor vleeskuikenstallen van Serutech Agri beperkt de uitstoot van fijnstof met 60%. Voor het systeem Aspra Agro van Smits Agro is de werking onderzocht in een stal met vleeskuikenouderdieren. De onderzoekers adviseren om voor dit systeem uit te gaan van reductie van de fijnstofemissie van 50%.

Het PMX-systeem van Static Air is twee keer getest bij vleeskuikens. Daar is de vermindering in emissie van fijn stof tussen 22% en 29%. Het HD-ionisatiesysteem van FreshLight is onderzocht bij biologische hennen. Door ziekte in de koppel lever dit onderzoek nog geen bruikbare resultaten op. Als reductiefactor wordt voorlopig 31% aangehouden.

Er is door Wageningen University & Research ook onderzocht of het vernevelen van micro-organismen van Animal Life Plus de hoeveelheid fijnstof kan reduceren. Daarbij is er veel variatie in de meetresultaten. Die variëren van 2% extra uitstoot tot een reductie van 37%. Gemiddeld komt het resultaat uit op een vermindering van de emissie met 19%.