26-01-2025 JOURE – Pesticide Action Network Netherlands (PAN-NL) heeft de circa 3.000 steekproefsgewijze metingen van residuen van gewasbeschermingsmiddelen die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit de afgelopen 3 jaar uitvoerde in onder meer supermarkten, nader geanalyseerd. De bevindingen heeft de organisatie samengevat in online ‘PesticidenEetwijzer’.
De consument kan met de ‘PesticidenEetwijzer’ een keuze maken voor gangbare groente en fruit met minder residuen. Hoewel het overgrote deel van de metingen binnen de maximale residulimiet blijft, maken veel consumenten zich hierover toch zorgen. PAN-NL vindt dat terecht. De organisatie heeft kritiek op de manier waarop besloten wordt over de toelating van middelen en merkt op dat er geen rekening gehouden met het ‘cocktaileffect’ van middelen.
Ranglijst
Deze ranglijst is gebaseerd op de testresultaten van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) van de afgelopen 3 jaar, in totaal 2.972 testen. Fruit en groenten die weinig zijn getest, zijn weggelaten. De rangorde is gebaseerd op het aantal soorten gif (residuen) dat gemiddeld is gevonden.
Rang | FRUIT | Gemiddeld aantal residuen |
---|---|---|
1 | Citrusvruchten | 4,2 |
2 | Aardbeien | 3,7 |
3 | Kersen | 3,5 |
4 | Druiven | 3,4 |
5 | Appelen | 3,2 |
6 | Peren | 3,2 |
7 | Abrikozen | 2,8 |
8 | Bananen | 2,8 |
9 | Frambozen | 2,6 |
10 | Nectarines | 2,5 |
11 | Perziken | 2,5 |
12 | Blauwe bessen | 2,1 |
13 | Meloenen | 1,8 |
14 | Pruimen | 1,8 |
15 | Mango’s | 1,1 |
16 | Ananassen | 1,0 |
17 | Watermeloenen | 0,6 |
18 | Kiwi‘s | 0,6 |
Totaal | gemiddeld | 2,7 |
Rang | GROENTE | Gemiddeld aantal residuen |
---|---|---|
1 | Kropsla | 3,6 |
2 | Paksoi | 2,0 |
3 | Paprika’s | 2,0 |
4 | Spruitjes | 1,9 |
5 | Komkommers | 1,8 |
6 | Preien | 1,8 |
7 | Andijvie | 1,7 |
8 | Bleekselderij | 1,7 |
9 | Sperziebonen | 1,7 |
10 | Tomaten | 1,7 |
11 | Uien | 1,6 |
12 | Wortels | 1,5 |
13 | Witte kool | 1,3 |
14 | Broccoli | 1,3 |
15 | Spinazie | 1,3 |
16 | Knolselderij | 1,3 |
17 | IJsbergsla | 1,2 |
18 | Aubergines | 1,2 |
19 | Courgettes | 1,0 |
20 | Boerenkool | 1,0 |
21 | Avocado’s | 0,9 |
22 | Chinese kool | 0,8 |
23 | Spitskool | 0,7 |
24 | Bloemkool | 0,6 |
25 | Knolvenkel | 0,6 |
26 | Pompoenen | 0,4 |
27 | Rode kool | 0,4 |
28 | Witlof | 0,2 |
29 | Rode bieten | 0,1 |
30 | Asperges | 0,0 |
Totaal | gemiddeld | 1,4 |