Volgend jaar sterke stijging prijs drinkwater om te kunnen investeren in drinkwatervoorziening 

30-11-2024 JOURE – Klanten van drinkwaterbedrijf Vitens betalen volgend jaar 1,25 euro (inclusief BTW, exclusief de Belasting op Leidingwater (BoL)) per 1000 liter (één kuub) drinkwater. Een gemiddeld huishouden, met een verbruik van 100 kuub per jaar, gaat in 2025 ongeveer 23 euro per jaar meer betalen voor drinkwater dan dit jaar, inclusief alle belastingen. Het vastrecht voor een drinkwateraansluiting stijgt minder hard dan de prijs per kuub drinkwater. De aandeelhouders van Vitens hebben vandaag, vrijdag 29 november, ingestemd met het nieuwe tarief dat vanaf 1 januari 2025 geldt. 

Tijdens de aandeelhoudersvergadering is ook ingestemd met de voordracht van Daniëlle van Rieven (49) als lid van de Raad van Bestuur van Vitens. Van Rieven werkt op dit moment als Finance Lead bij Van Oord, een bedrijf dat als maritieme aannemer actief is in de energietransitie. Begin februari zal zij starten als lid van de Raad van Bestuur van Vitens (CFO).

Water voor nu en later
De aandeelhouders van Vitens stellen ieder jaar in november de prijs van drinkwater voor het komende jaar vast. De stijging van 20 eurocent per kuub (1000 liter) betekent voor een gemiddeld huishouden een stijging van ongeveer 23 euro in 2025, inclusief alle belastingen. “Net als andere sectoren hebben wij natuurlijk te maken met inflatie. Daarnaast moeten we de komende jaren fors investeren in de drinkwatervoorziening. Denk dan aan het vervangen en aanleggen van (nieuwe) leidingen, het zoeken naar nieuwe locaties om grondwater op te pompen en het bouwen van nieuwe productielocaties waar we grond- en oppervlaktewater zuiveren tot vers en schoon drinkwater. Al met al betekent dit dat de prijs voor drinkwater stijgt, zodat we kunnen zorgen dat er ook in de toekomst schoon en voldoende drinkwater uit de kraan blijft komen”, aldus Tjeerd Roozendaal, bestuursvoorzitter van Vitens.

De minister van Infrastructuur & Waterstaat heeft onlangs de ruimte om rendement te kunnen maken vergroot, zodat de financiële gezondheid van drinkwaterbedrijven bij stijgende investeringen op peil blijft. Dit is belangrijk om de drinkwatervoorziening toekomstbestendig te maken. Roozendaal: “De stijging van het drinkwatertarief kan zo rechtstreeks gebruikt worden voor onze investeringen. De komende jaren starten enkele grote projecten. We zijn blij dat het ministerie deze stap neemt, mede op ons verzoek met steun van onze aandeelhouders”.

Keuzes in investeringen
Naar verwachting blijft de vraag naar drinkwater toenemen, als gevolg van klimaatverandering en bevolkings- en economische groei. Dat maakt dat drinkwaterbedrijven voor grote uitdagingen staan. Niet alleen als het gaat om voldoende beschikbare vergunningsruimte om water te winnen, maar ook om de financierbaarheid en de technische maak- en haalbaarheid om voldoende drinkwater te kunnen blijven leveren: water voor nu en in de toekomst. “Bijvoorbeeld omdat we onvoldoende een beroep kunnen doen op technisch geschoold personeel, die we hard nodig hebben. Daarom hebben we een investeringsprogramma dat ambitieus, maar ook realistisch is. We stellen prioriteiten en gaan de meest kritische regio’s als eerste aanpakken, zodat altijd water uit de kraan blijft stromen, zegt Tjeerd Roozendaal”.

Tarief grootste zakelijke afnemers
Tijdens de Algemene Vergadering van Aandeelhouders is ook ingestemd om zakelijke afnemers met het grootste verbruik van drinkwater in het productieproces een ander – hoger – tarief te laten betalen. “Dit zijn ongeveer 50 bedrijven in ons hele verzorgingsgebied. Net als de algehele tariefverhoging voor alle klanten, draagt ook deze prijsverhoging bij aan de nodige investeringen in de drinkwatervoorziening”, licht Roozendaal toe.