Regeling provinciale gebiedsgerichte beëindiging veehouderijlocaties kan open

29-11-2024 JOURE – Met de regeling ‘Provinciale gebiedsgerichte beëindiging veehouderijlocaties’ kunnen provincies subsidies gaan verstrekken voor beëindiging van veehouderijlocaties waar dat van belang is voor de realisatie van de doelen voor water, natuur en klimaat. De Europese Commissie heeft goedkeuring gegeven aan de regeling met betrekking tot staatssteun voor een totaal bedrag van 700 miljoen euro. Van 2 december tot 28 februari kunnen provincies een eerste uitkering aanvragen. RVO.nl  kan vanaf 1 januari 2025 die aanvragen toewijzen. Dat meldt minister Wiersma van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur aan de Tweede Kamer.

Kernelementen van de regeling zijn:

  • Veehouderijlocaties komen voor deelname in aanmerking wanneer zij een ammoniakemissiereductie realiseren
    boven een landelijke in de regeling opgenomen drempelwaarde van 250 kilo ammoniak per jaar voor melkvee- en rundveebedrijven en 750 kilo ammoniak per jaar voor overige veehouderijen.
  • Met de regeling wordt 140 miljoen euro aan provincies beschikbaar gesteld: circa 110 miljoen begin 2025 en circa 30 miljoen binnen 18 maanden na inwerkingtreding en na een tussentijdse evaluatie en op basis van een dan nader te bepalen verdeelsleutel. Provincies kunnen daarnaast aanvullende middelen inzetten. In totaal kan er tot maximaal 700 miljoen worden ingezet.
  • De regeling maakt 100% marktconforme subsidieverstrekking mogelijk voor de te sluiten productiecapaciteit op basis van bedrijfsspecifieke taxaties, waarmee maatwerk op bedrijfsniveau kan worden geleverd. Daarnaast kunnen ook bijdragen worden verstrekt voor het doorhalen van productierechten, voor het slopen en afvoeren van de productiecapaciteit en voor de kosten van planologische procedures en adviesdiensten.

De regeling ‘Provinciale gebiedsgerichte beëindiging veehouderijlocaties’ richt zich met de emissiegerichte drempelwaarden voor stikstof op het verminderen van de ammoniakemissie en het verlagen van de stikstofdeken en is daarmee een onderdeel van de structurele aanpak stikstof. Ook de mogelijkheid om subsidie te verstrekken voor gedeeltelijk sluiten van productiecapaciteit is mogelijk.

De mogelijkheden die met de regeling worden geboden, hebben geen betrekking op veehouderijlocaties met een grote stikstofdepositie op stikstofgevoelige natuur maar op veehouderijlocaties in gebieden met urgente gebiedsopgaven, te weten de veenweidegebieden, beekdalen, zandgronden en rond Natura 2000-gebied waar bijvoorbeeld ook hydrologische opgaven kunnen spelen.