28-10-2024 JOURE – Fryslân staat bekend om haar bloeiende verenigingsleven, maar is daarbij ook afhankelijk van de inzet van vrijwilligers. Hoewel Fryslân landelijk gezien het hoogste aandeel vrijwilligers heeft, is dit over een periode van 10 jaar wel gedaald. Waar er in 2012 nog 58 procent van de inwoners vrijwilligerswerk deed, is dit gedaald naar 48 procent in 2022. Dit blijkt uit cijfers van de monitor Sociale Samenhang.
Meer dan de helft van de Friese inwoners vindt dat verenigingen voor meer groepsgevoel in hun dorp of wijk zorgen en dat verenigingslidmaatschap een belangrijk onderdeel is van hun leven. Ook vindt ruim twee derde (71 procent) van de inwoners het erg als er verenigingen verdwijnen. Hoewel er dus minder vrijwillige inzet is, vinden mensen het verenigsingsleven nog steeds belangrijk.
Terreinen waarop vrijwilligerswerk wordt verricht
Het bloeiende verenigingsleven draagt bij aan de Friese mienskip. Verenigingen zijn afhankelijk van de inzet van vrijwilligers. De meeste inwoners van Fryslân die vrijwilligerswerk doen zetten zich in voor een sportvereniging of hun buurt (19 procent). Ook levensbeschouwing (13 procent), onderwijs (12 procent) en verzorging (11 procent) zijn relatief populaire terreinen waarop vrijwilligerswerk wordt verricht.
Lidmaatschap verenigingen stijgt, maar niet iedereen wil lid worden
In 2023 was 64 procent van de inwoners van Fryslân lid van een hobby- of vrijetijdsvereniging. In 2019 was dit nog 55 procent. Inwoners van het platteland (71 procent) zijn vaker lid van een vereniging dan inwoners van stedelijke gebieden (57 procent).
Inwoners van Fryslân zijn vooral lid van een vereniging voor ontspanning, gezelligheid of om sociale contacten op te doen. Inwoners kiezen ervoor niet lid te worden omdat ze zich niet voor langere tijd willen binden aan een vereniging of omdat ze er geen zin in of tijd voor hebben.
Toekomstrichtingen voor een duurzaam verenigingsleven
In 2021 presenteerden we drie denkrichtingen voor het toekomstbestendig maken van het Friese verenigingsleven.
- Het opzetten en/of versterken van een samenwerking die zich richt op de maatschappelijk taken van de verenigingen in Fryslân
- Om het voortbestaan van verenigingen te garanderen en samen de gedeelde uitdagingen aan te pakken, kunnen verschillende sectoren collectief optrekken
- Het creëren van een stimulerende omgeving waarin activiteiten worden georganiseerd die bijdragen aan de directe behoefte van burgers om elkaar te ontmoeten
Monitor Sociale Samenhang
Meedoen en vertrouwen van Friese inwoners meten we aan de hand van verschillende aspecten. In de monitor Sociale Samenhang worden cijfers gepresenteerd over en inzicht in onder andere sociaal contact, mantelzorg, verenigingen en vrijwilligerswerk.
Fryslân staat bekend om haar grote sociale samenhang. Een sterke sociale samenhang draagt bij aan positieve ontwikkelingen op onder andere het gebied van veiligheid, gezondheid, welzijn en economische productiviteit en groei.