23-09-2024 JOURE – Morgen is er dubbel feest bij A-Joure Breiboutique. Niet alleen is eigenaresse Anita Sixma-De Roo jarig maar ook bestaat de winkel 15 jaar. Reden voor een gesprek en om er achter te komen hoe de winkel tot stand is gekomen en ons eens wat meer te verdiepen in de wereld van de wol.
Begin
In 2019 zag het bedrijf haar eerste licht in Joure. Het begon allemaal aan de Pastorielaan waar tegenover de kerk het bedrijf begon. De voorraad lag vooral op zolder en bleek naarmate het bedrijf groter werd steeds onhandiger. Na 5 jaar kreeg Anita de kans om te verhuizen naar Midstraat 130 in Joure. Daar zitten ze nu alweer 10 jaar.
Naast het voordeel dat de voorraad op dezelfde verdieping zit blijkt het ook de zichtbaarheid van het bedrijf te hebben geholpen. De winkel werd steeds beter bezocht door de nieuwe locatie. Niet alleen is Anita in Joure actief, maar zijn ze ook met enige regelmaat op (internationale) beurzen te vinden.
AJOURE
Anita verteld “Er is ooit aan mij gezegd dat als je een winkel begint en je wil opvallen dat je een bedrijf met een letter moet beginnen die aan het begin van het alfabet staat. Dan kom je namelijk altijd snel in beeld. Daarnaast kun je ook nog bedenken dat de ‘A’ voor Anita staat. Als laatste past de ‘E’ natuurlijk mooi achter de naam vanwege de vestigingsplaats van het bedrijf, nl JOURE.
Voor de mensen die niet weten wat ‘ajour’ breien is een korte uitleg: Het breiwerk wordt door middel van het minderen en meerderen van steken en omslagen in patroon gewerkt. Veelal wordt er met dikkere pennen en een dunne draad tot een gaasachtig breiwerk of sierrand gemaakt. Deze stijl van breien wordt niet voor niks ook wel patroon van gaatjes genoemd.
Sociaal
Handwerken is een sociale bezigheid. Ook dit wordt dagelijks in de praktijk gebracht in de winkel. Naast het uitleggen van patronen en welk garen het beste gebruikt kan worden, wordt er ook meegedacht in creatieve oplossingen. Waar nodig wordt zelfs de wol thuis gebracht of in het bejaardentehuis een kraam bemand.
Humanitas
Anita zet zich ook in voor Humanitas. Door vraag en aanbod te combineren is er een ontzettend leuk initiatief ontstaan. Breisters die niet weten voor wie ze kunnen breien, kunnen een pakket met opruimingsgaren en patroon kopen. Na het breien van een kindertrui kan deze weer ingeleverd worden in de winkel en wordt er voor gezorgd dat deze via Humanitas aan kinderen in de gemeente De Fryske Marren die het nodig hebben worden uitgedeeld.
Joure onder de wol
Vanaf 2014 wordt samen met de schaapskudde in de gemeente een wol-evenement georganiseerd. Dit om mensen bewust te maken van waar wol en garen vandaan komen en hoe dit wordt verwerkt tot een volwaardig eindproduct. Het evenement begon met 15 stands. Inmiddels, 10 jaar verder zijn er op het evenement 90 stands die ‘Joure onder de Wol’ ieder jaar tot een succes maken.
Breicafé
Eén maal per twee weken kunnen mensen aanschuiven tijdens het breicafé wat op dinsdag om 19.30 uur wordt gehouden. Mensen met vragen worden geholpen maar ook is het een sociale gebeuren. Mensen die hier een keer aan willen deelnemen kunnen zich hiervoor aanmelden via telefoon, mail of webshop.
Aanbod
De winkel kent meer dan 35 verschillende wol merken. Je kan er overal voor terecht zowel in het midden segment als in het hoge segment. Ook kun je online terecht in de webshop. Persoonlijk vindt Anita de garens uit het noorden van Europa het meest geschikt voor de verkoop. Dit heeft te maken met de weersomstandigheden, het materiaal en de grootte van de mensen. Mensen in Spanje zullen niet in dezelfde trui lopen als bijvoorbeeld in Nederland.
Morgen is het dus feest in de winkel. Komt u ook langs om een kijkje te nemen of de Anita te feliciteren? Kijk voor meer informatie op https://www.ajoure.nl