Stormnamen 2024-2025

07-09-2024 JOURE – De eerste storm van dit seizoen krijgt de naam Ashley, ingebracht door de weerdienst van Groot-Brittannië. Daarna volgt storm Bert, een naam vanuit het KNMI. Met de stormnamen willen de weerdiensten het bewustzijn van gevaarlijk weer vergroten. Door herkenbaarheid hopen de weersdiensten zoveel mogelijk mensen te bereiken met waarschuwingen voordat het weer toeslaat. Samen met de weerdiensten Met Office (Groot-Brittannië) en Met Éireann (Ierland) is de namenlijst voor het seizoen 2024-2025 samengesteld. Op zondag 1 september begint het nieuwe stormseizoen.

Stormen waarvoor het KNMI een code oranje of rood voor windstoten uitgeeft, krijgen sinds 2019 een naam. In sommige gevallen kan een storm ook bij code geel een naam krijgen. Voor de Nederlandse inbreng hebben we dit jaar bezoekers aan de KNMI-stand op de Impact Fair om suggesties gevraagd. Deze beurs vond in april plaats in de Jaarbeurs Utrecht.

Bert, Éowyn, Floris, Gerben, Kayleigh, Otje en Rafi 
Naast Bert heeft Nederland nog zes namen aangeleverd voor het nieuwe stormseizoen. Éowyn komt van een personage van de film Lord of the Rings en is een Ierse naam, maar ingebracht door het KNMI. De bezoeker die Éowyn voorstelde, geeft als reden: “Ik vind het een hele mooie maar unieke meisjesnaam en het staat ook op mijn lijstje voor mijn toekomstige kinderen”. Gerben is volgens de inbrenger een naam die kracht uitstraalt en is daarom passend bij een stormnaam. Kayleigh werd aangedragen door bezoeker Tim, die vertelt dat zijn vriendin Kayleigh heet en het zonnetje in huis is. Otje en Rafi zijn de laatste twee bijdragen vanuit Nederland. 

Bekendheid van stormnamen hoog
Het KNMI doet onderzoek naar hoe Nederlanders weerwaarschuwingen ervaren. Als het een weerwaarschuwing voor storm betreft, wordt er ook gevraagd naar wat Nederlanders vinden van stormnamen. Het is bij (bijna) iedereen bekend dat stormen een naam hebben (98%). Bij zomerstorm Poly (code rood, 5 juli 2023) vroegen we of Nederlanders het handig vinden dat de storm een naam heeft. Een kwart van de Nederlanders (24%) vindt een stormnaam handig. Bijna de helft van de ondervraagden (45%) staat hier neutraal in.  

Stormnamenlijst 2024-2025

Waarom krijgen stormen een naam?
Met de stormnamen willen we het bewustzijn van gevaarlijk weer vergroten. Door herkenbaarheid hopen we zoveel mogelijk mensen te bereiken met onze waarschuwing voordat het weer toeslaat. Het benoemen van stormen door het KNMI kan de communicatie van naderend gevaarlijk weer via de media en andere overheidsinstanties helpen. De voortgang van de storm is daardoor gemakkelijker te volgen via de media, social media en online. 

Samenwerking sinds 2019  
De Britse Met Office en de Ierse Met Éireann werken sinds 2015 samen in de naamgeving van stormen die gevolgen hebben voor de samenleving. Sinds 2019 neemt het KNMI deel aan dit samenwerkingsverband.  De letters Q, U, X, Y en Z worden niet gebruikt om te voldoen aan de internationale afspraken voor stormnamen.

Impact Fair
Begin april dit jaar stond het KNMI op de Impact Fair in de Jaarbeurs. Dit was een eerste editie van een beurs voor iedereen die meer impact wil maken op gebied van duurzaamheid en op zoek is naar inspiratie. De indeling van de fair is gebaseerd op de zeventien duurzame werelddoelen van de Verenigde Naties, de Sustainable Development Goals. Het KNMI draagt bij aan deze duurzame werelddoelen. Hierbij richten wij ons op de SDG’s die het dichtst bij onze taken en onze dienstverlening liggen.   

Tijdens de Impact Fair konden bezoekers in de schoenen van een meteoroloog stappen door middel van een spel. Bezoekers die het spel succesvol hadden afgerond, mochten een stormnaam voor dit stormseizoen aanleveren. We hebben wel 100 verschillende namen ontvangen! Samen met de Ierse en Engelse weerdiensten hebben we een keuze gemaakt.