29-08-2024 JOURE – De marges op veel melkveebedrijven wereldwijd verbeteren. Voor Nederland verwachten marktanalisten ook een stijgende lijn voor de melkprijs. De liquiditeitspositie op melkveebedrijven is de afgelopen maanden licht verbeterd, al ligt de liquiditeit op een lager niveau dan dezelfde periode vorig jaar. Gemiddeld genomen is de liquiditeitspositie nog acceptabel, hoewel de dynamiek op de mest- en maismarkt bijdraagt aan grotere verschillen tussen de bedrijven.
In de tweede helft van 2024 is de verwachting dat de melkaanvoer in Europa op jaarbasis zal gaan stijgen. In het derde kwartaal gaat het om 1,0% en in het vierde kwartaal om 1,5%. In 2025 verwachten de analisten dat de volledige melkvolumes met 0,5% toenemen in vergelijking met 2024.
Komende maanden worden vanuit Europa lagere exportvolumes verwacht dan dezelfde periode vorig jaar. Dit is het gevolg van lage voorraden zuivelproducten en in de laatste maanden van 2023 werd relatief veel geëxporteerd, waardoor het lastiger is om een groei te realiseren boven op deze referentie.
De prijzen voor Europese zuivelproducten gaan omhoog. Prijzen voor boter en room stijgen op jaarbasis met 40% of zelfs meer. Dat komt door een seizoensmatige lagere melkaanvoer en lagere vet- en eiwitgehalten in de melk. De Europese kaasprijs is in augustus gestegen. Recente prijzen zijn 15% hoger dan vorig jaar. Tot het einde van het jaar worden verdere prijsstijgingen verwacht.
Europese consumenten blijven voorzichtig in hun bestedingen en zowel foodservice als foodretailers blijven werken met krappe marges. De verschillen tussen landen zijn groot: waar Duitse en Nederlandse consumenten op bijna 5% lagere prijzen voor zuivel konden rekenen in april vergeleken met vorig jaar, steeg deze voor de Franse consument in dezelfde periode.
De afgelopen maanden verhoogden melkverwerkers in Nederland hun prijzen voor boeren. Een verdere stijging van de melkprijzen richting het einde van het jaar ligt dan ook in de lijn der verwachtingen, gebaseerd op de waarde van zuivelproducten.