Regen gedurende de dag

16-08-2024 JOURE – Vanuit het noordwesten valt op veel plaatsen regen. ’s Middags beperkt de regen zich tot het zuidoosten en kan de zon in het noordwesten soms schijnen. Het wordt 20 tot 24 graden. Morgen trekt de regen via het noordwesten weg en er volgt een droge middag met flink wat zon. Ook de dagen daarna is de zon bepalend in het weerbeeld.

Vanochtend noordwestelijke helft regen
In de noordwestelijke helft van het land is het grijs en valt (lichte) regen, terwijl in Limburg de zon even schijnt. Het gebied met regen trekt geleidelijk zuidoostwaarts over het land. Na een zeer zachte nacht met minima tussen 18 en 20 graden loopt het kwik nauwelijks op. De zuidwestenwind is matig van kracht.

Vanmiddag regen trekt zuidoostwaarts
Het gebied met regen trekt naar het zuidoosten van het land. In het noordwesten valt eerst nog een beetje lichte regen, maar al snel wordt het hier droger. Bovendien breekt de zon in de kustregio’s op steeds meer plaatsen door. Tijdens zonnige momenten stijgt de temperatuur naar 21 tot 24 graden. In het regenachtige zuidoosten is het maximaal 20 graden. Na de passage van het regengebied draait de wind naar het noordwesten.

Vanavond regen in het zuidoosten, noordwesten opklaringen
In het zuidoosten valt soms wat (lichte) regen en in het noorden en noordwesten is het droog met een mix van opklaringen en sluierwolken. Soms kan het eventjes droger zijn. Vannacht trekt een gebied met buien over het zuidoosten van het land. In het noordwesten blijft het droog. In de opklaringsgebieden daalt het kwik naar 13 graden en onder de bewolking in het zuiden en zuidoosten wordt het niet kouder dan 16 tot 18 graden.

Morgenochtend regen in het zuidoosten trekt weg
Lokaal komt eerst wat nevel of mist voor. Wanneer de zon opkomt verdwijnt de mist spoedig. In het zuidoosten komt eerst bewolking voor en valt af en toe een bui of regen. Geleidelijk wordt het ook hier droog en later breekt de zon soms door.

Morgenmiddag flink wat zon en wat stapelwolken
Het is overal zo goed als droog met flink wat zon, maar ook bewolking. Naast sluierwolken komen ook stapelwolken voor waar de zon het soms lastig meer kan hebben. Bij weinig wind wordt het 23 graden aan zee en op de Waddeneilanden tot 25 graden zuiden en midden. Hiermee is het een heerlijke dag om er op uit te trekken.

Morgenavond meer wolken
Vanuit het zuiden neemt de sluierbewolking toe. In de loop van de avond wordt de bewolking steeds dikker en breidt zich bovendien over het land uit. In Limburg neemt de kans op regen toe. Tijdens de nacht naar zondag krijgen mogelijk ook delen van Noord-Brabant en Gelderland met regen te maken. Het koelt niet verder af dan 14 graden.

Zondag ’s middags meer zon
De dag begint met vrij veel dikke bewolking en in het oosten valt mogelijk eerst nog een beetje regen. Snel is het overal droog en de bewolking wordt minder dik. ’s Middags is er een mix van zonnige perioden en sluierwolken. Bij een zwakke tot matige westenwind wordt het 21 graden in de Kop van Noord-Holland tot 24 graden in delen van Overijssel, Noord-Brabant en Limburg.

Na het weekend veel zon en aangename temperaturen
Volgende week is het een aantal dagen prima zomerweer in Nederland. Maandag en grote delen van dinsdag is het droog met flink wat zon en stapelwolken. Dinsdagavond en woensdag is kans op een bui. De temperatuur loopt op van 23 graden op maandag naar 25 graden op dinsdag. Woensdag is het tijdelijk minder warm.