Hoofdlijnen nieuwe pensioenregeling voor agrarische en groene sectoren

14-08-2024 JOURE – De overstap naar onze nieuwe pensioenregeling staat gepland op 1 januari 2027. Werkgevers- en werknemersorganisaties in de agrarische en groene sectoren hebben afspraken gemaakt over die nieuwe pensioenregeling. Die afspraken, keuzes, overwegingen en berekeningen staan in een transitieplan. De sociale partners hebben de afspraken in juni ter instemming voorgelegd aan hun leden. De leden hebben ingestemd. Daarmee zijn de hoofdlijnen van de nieuwe pensioenregeling van BPL Pensioen een feit.

Het bestuur van BPL Pensioen is door sociale partners gevraagd de gemaakte afspraken om te zetten naar een nieuwe pensioenregeling. BPL Pensioen gaat kijken of de afspraken die sociale partners hebben gemaakt uitvoerbaar zijn en of er geen groepen zijn die veel voor- of nadeel hebben van de afspraken. Na die beoordeling stelt de organisatie een implementatieplan op worden de voorbereidingen getroffen voor de overstap per 1 januari 2027.

In de nieuwe pensioenregeling blijft veel hetzelfde. Een werkgever en werknemer betalen samen elke maand een bedrag voor het pensioen. Ook kiest een werknemer, net als nu, wanneer hij of zij met pensioen gaat. Het pensioen blijft  na pensionering een levenslang pensioen. De belangrijkste risico’s van bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid worden samen gedeeld. Nu op basis van 90% van het salaris. Straks op basis van 100%.

Het belangrijkste verschil met de huidige regeling is dat het bedrag dat een werkgever en werknemer samen betalen, jaarlijks moet groeien door de opbrengsten uit beleggingen. Zijn de opbrengsten uit de beleggingen goed, dan kan BPL Pensioen de pensioenen eerder verhogen dan nu. Bij tegenvallende beleggingsopbrengsten zullen de pensioenen ook eerder worden verlaagd. Om te voorkomen dat de pensioenen van iedereen die al met pensioen is verlaagd worden, legt BPL Pensioen een reserve aan.