Coa op weg naar verdubbeling van kosten

24-07-2024 JOURE – Volgens het jaarverslag van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), zijn de kosten voor het opvangen van asielzoekers van 1,6 naar 2,7 miljard gestegen. Dat blijkt uit het recent gepubliceerde jaarverslag. Grootste kostenpost is het aantal noodopvanglocaties.

Waar een reguliere opvang de Nederlandse staat €30.400,- kost, kost opvang in een noodopvang locatie €69,400,-. Ruim €39.000,- per persoon, per jaar meer. Volgens het jaarverslag heeft COA te kampen met een tekort aan reguliere opvangplekken. Om toch te kunnen voldoen aan de crisisopvang, worden daarom duurdere (nood) oplossingen gezocht om te zorgen dat asielzoekers niet op straat hoeven te slapen..

Kwaliteit
De situaties van sommige crisisnoodopvanglocaties ver onder de kwaliteitsmaat concludeerden eerder al inspectiediensten en ook rechters. Volgens het COA moet er gebruik worden gemaakt van deze noodopvangen omdat veel asielzoekerscentra de afgelopen tijd moesten sluiten omdat er eerder sprake was van een terugloop in het aantal asielaanvragen. Echter is deze in de afgelopen 2 jaar weer toegenomen. Volgens het COA zijn de aanvragen in 2023 met 25% toegenomen.

Woningtekort
Vanwege een tekort aan sociale huurwoningen is er ook een tekort aan doorstroommogelijkheden. Mensen blijven daardoor vaak te lang in de opvang. Ook zijn het vaak alleenstaande asielzoekers die een woning zoeken. Woning coöperaties beschikken vaak echter over eengezinswoningen, waardoor er de doorstroom ook daar wordt bemoeilijkt.