Gemeente handelde onzorgvuldig bij vergunningverlening voor vergisters

20-07-2024 JOURE – De rechtbank Noord-Nederland heeft vorige maand uitspraak gedaan over de omgevingsvergunningen voor 16 mono-mestvergisters en een biogashub bij Joure. De rechtbank oordeelt dat het college van burgemeester en wethouders van de Friese gemeente zich niet zonder meer op het standpunt kon stellen dat de toevoer van mest en de verwerking van digestaat niet onlosmakelijk verbonden zijn met de mestvergisting en niet betrokken hoefde te worden bij de beoordeling van de vergunningaanvraag.

Zestien melkveehouders in de omgeving van Joure deden ieder een separate aanvraag voor een omgevingsvergunning voor het bouwen van een mono-mestvergister op hun perceel. Het gaat in totaal om 16 losse aanvragen. Het betreft aanvragen voor het afwijken van een bestemmingsplan en een omgevingsvergunning met beperkte milieutoets.

Het college van Joure heeft de omgevingsvergunningen in augustus 2022 aan de veehouders verleend. Stichting Gaasterlân Natuerlân en Vereniging Moai Skarsterlân maakten bezwaar maar dat werd deels niet-ontvankelijk verklaard en voor het overige werd de verleende omgevingsvergunning in stand gelaten. Daarop stapten de organisaties naar de rechter.

Omdat niet duidelijk is waar het college ten aanzien van het gehele mestvergistingsproces van is uitgegaan, kon het college naar het oordeel van de rechter op grond van de voorliggende informatie niet op voorhand uitsluiten dat er geen significante effecten zijn op een Natura 2000 gebied.

Verder is de vraag of de 16 mono-mestvergisters gezamenlijk als één project in de zin van de Wet natuurbescherming had moeten worden aangemerkt. De rechtbank vindt dat het college zich met de voorliggende aanvragen niet op het standpunt kon stellen dat het biogas op meerdere manieren kan worden benut en de mestvergisters daarom niet één groot gezamenlijk project vormen. Het besluit om de gemaakte bezwaren af te wijzen is daarom genomen in strijd met het motiveringsbeginsel en zorgvuldigheidsbeginsel.

Meer informatie is te vinden in de uitspraak van de rechtbank Noord-Nederland.