Betaalpas gebruik neemt verder af, ten gunste van contactloos betalen

20-07-2024 JOURE – In de afgelopen twaalf maanden is het aantal betalingen waarbij betaalpassen in de automaat worden gestoken, met 125 miljoen gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Het aantal contactloze betalingen, met een betaalpas of smartphone, is in dezelfde periode met 308 miljoen gestegen. Afgelopen maand was 93% van alle pinbetalingen contactloos; een jaar eerder was dat nog 90%.

Contactloos veilig tegen fraude door ‘shoulderen’
Pashouders lijken steeds meer vertrouwen te krijgen in contactloos betalen, ook bij grote bedragen. Dankzij contactloos betalen zijn er minder slachtoffers van zogeheten ‘shoulderen’. Bij ‘shoulderen’ kijkt een fraudeur over de schouder van zijn slachtoffer stiekem de pincode af, op het moment dat het slachtoffer die intikt aan de kassa of bij een geldautomaat. Daarna probeert de fraudeur de betaalpas van zijn slachtoffer te rollen of met een babbel- of wisseltruc afhandig te maken.

Bij het insteken van een betaalpas moet de pashouder altijd zijn pincode intikken, ongeacht het bedrag. Bij contactloos betalen hoeft dat bij bedragen tot €50 meestal niet. Daardoor is er bij contactloos betalen minder gelegenheid voor fraudeurs om een pincode stiekem af te kijken. Wie contactloos betaalt met een smartphone gebruikt meestal helemaal geen pincode maar keurt zijn betalingen goed met een vingerafdruk of met gezichtsherkenning.

Mei was drukste pinmaand ooit
De drukste pinmaand ooit is afgelopen maand mei, met ruim 506 miljoen pinbetalingen, voor €13,1 miljard. De vorige recordmaand was juni 2023, met 504 miljoen pinbetalingen.