Zomerse dag, morgen tropisch

19-07-2024 JOURE – Vanochtend schijnt de zon volop. In het zuiden komen sluierwolken voor, elders is de lucht strakblauw. Er waait een zwakke tot matige oostenwind en het warmt snel op. Aan het eind van de ochtend is het al 24 tot 26 graden.

Vabmiddag schijnt de zon volop, maar vooral landinwaarts komen op de meeste plaatsen ook vriendelijke stapelwolkjes tot ontwikkeling. Deze mooiweerwolken produceren geen buien en het blijft dan ook over het algemeen droog. In het zuidoosten komen mogelijk wat grotere stapelwolken voor en is een lokale bui echter niet helemaal uitgesloten.

Er staat niet meer dan een zwakke wind en het wordt op uitgebreide schaal zomers warm. In de kustgebieden is het 26 of 27 graden, verder landinwaarts is het 28 of 29 graden en in het zuidoosten kan het 30 of 31 graden worden. Voor het gevoel doet het benauwd en broeierig aan. Op de Waddeneilanden is het 22 graden en door een zwakke zeewind is het op de stranden een graad of 25. Smeer je goed in als je buiten bent, want de zonkracht is 6 en dat betekent dat de onbeschermde huid met 10 tot 15 minuten kan verbranden.

Vanavond is het heerlijk weer om de BBQ aan te steken of om een zomeravondwandeling te maken. Om 22:00 uur is het nog 21 tot 23 graden en het waait niet of nauwelijks. Ook in de nacht naar zaterdag staat er niet meer dan een zwakke oosten- tot zuidoostenwind. Het blijft helder en het koelt uiteindelijk af naar 16 tot 19 graden.

Morgen tropisch, in de avond regen en onweer
De zon is er weer vroeg bij en blijft overdag een tijdlang schijnen. Vanuit het zuidwesten neemt de bewolking toe en dan krijgt de zon het toch wel moeilijk. In de loop van de middag neemt in het zuiden de kans op een regen- of onweersbui toe. Er waait een zwakke zuiden- tot zuidoostenwind en het wordt tropisch met op uitgebreide schaal 30 tot 32 graden. Opnieuw is het drukkend warm en broeierig.

In de avond en nacht naar zondag komt het op meerdere plaatsen tot regen- en onweersbuien. Kouder dan 18 tot 20 graden wordt het dan niet.

Zondag minder warm en enkele buien
Regen- en onweersbuien hebben de warmte weer verdreven en op de tweede dag van het weekend is het van west naar oost 21 tot 24 graden. Het weerbeeld is wisselend met zon, wolken en enkele buien. De wind waait uit het westen tot zuidwesten en is matig boven land en vrij krachtig aan zee, windkracht 4 tot 5.

Volgende week licht wisselvallig zomerweer
We keren weer terug naar een wisselvallig weerbeeld met elke dag wel enkele buien. Er zijn ook genoeg droge momenten met zonneschijn. De wind waait uit het westen tot zuidwesten en is meest matig van kracht en het 19 tot 23 graden. Daarmee is het weer aan de koele kant voor de tijd van het jaar. Normaal is het eind juli 22 tot 25 graden.