FrieslandCampina start fonds voor versterking weidevogelbeheer

12-07-2024 JOURE – FrieslandCampina richt een fonds op waarmee leden-melkveehouders gebiedsgericht extra kunnen worden ondersteund bij het stimuleren van de weidevogelstand. Aanvalsplan Grutto zal zich inzetten om dit tot een succes te maken door fondsen te verwerven. Het weidevogelfonds zal onderdeel uitmaken van een breder biodiversiteitsplatform van FrieslandCampina, dat aan het einde van dit jaar wordt opgericht voor een extra stapeling van beloningen voor biodiversiteitsinspanningen van leden-melkveehouders.

Actief weidevogelbeheer vraagt om investeringen en aanpassingen in de bedrijfsvoering, denk aan kruidenrijk gras, uitgestelde maaitijd, plas-dras gebieden en nestbescherming. Dit kan leiden tot een grote daling van inkomsten via de melk. Het besef dat er meer nodig is om de weidevogelstand te vergroten én dat melkveehouders dat niet alleen kunnen, groeit. Marktpartijen zoals afnemers, maar ook banken, overheden en verpachters zijn steeds vaker bereid om bij te dragen aan weidevogelbeheer.

Om het verdienmodel te verbeteren voor bedrijven die meer willen doen voor de weidevogels, zal FrieslandCampina een fonds oprichten waar verschillende partijen aan kunnen bijdragen. De ambitie is om in een gebied in het volgende weidevogelseizoen in 2025 de eerste 20 leden-melkveebedrijven vanuit dit fonds te ondersteunen. In de komende maanden wordt de opzet van het fonds verder uitgewerkt.