Flink wat regen

12-07-2024 JOURE – Vanuit het zuiden gaat het op steeds meer plaatsen regenen. Lokaal valt veel regen. De maxima liggen rond 17 graden. Later in de middag en avond wordt het droger. Morgen komt nog een aantal buien voor bij 17 tot 20 graden. Daarna gaat de temperatuur omhoog en na het weekend komt de zomerse 25 graden weer in zicht.

Vanochtend vanuit het zuiden (veel) regen
Het is bewolkt en vanuit het zuiden breidt een gebied met regen zich noordwaarts over het land uit. Lokaal kan ook onweer voorkomen. Vooral in Limburg zijn tot het eind van de ochtend al behoorlijke hoeveelheden mogelijk. Zo kan daar 20-30 millimeter regen vallen. In het uiterste noorden blijft het tot het eind van de ochtend droog. De wind komt uit het noorden en is matig landinwaarts en vrij krachtig pal aan zee.

Vanmiddag perioden met regen
Het blijft grijs en er zijn perioden met regen. Later in de middag wordt het in het zuiden geleidelijk droger. De meeste regen valt in het oosten van het land. Tijdens de regen is het slechts 14 graden en tijdens droge perioden is het 17 graden. De zwakke tot matige wind draait geleidelijk naar het noordwesten. Hiermee lijkt het eerder herfst dan zomer. Ter vergelijking: maxima van 20 tot 24 graden zijn gebruikelijk voor deze tijd van het jaar.

Vanavond kustgebieden nog regenkansen
De regen trekt geleidelijk verder noordwaarts, waardoor het in het zuiden droog wordt. Elders gaat het minder stevig regenen, maar helemaal droog wordt het niet. Het noorden en westen houden kansen op regen tijdens de avonduren. De wind draait geleidelijk naar het westen en neemt af naar zwak tot matig. Tijdens de nacht zijn vooral in de westelijke kustprovincies enkele buien mogelijk. Onder de bewolking koelt het af naar ongeveer 13 graden.

Morgenochtend een aantal buien
De dag start grijs en verspreid over het land komen buien voor. Soms is het even droog en kan de zon doorbreken, maar op veel zonuren hoeven we zaterdagochtend niet te rekenen. De wind komt uit het westen en neemt toe naar matig boven land en (vrij) krachtig aan zee, windkracht 5 of 6.

Morgenmiddag droger en meer zon
Het aantal buien wordt geleidelijk minder en de zon krijgt wat meer ruimte. Het weerbeeld laat in de middag dan ook een mix van wolken, zonnige momenten en enkele (lichte) buien zien. Naarmate de middag vordert neemt de buienkans verder af. Het noordelijk kustgebied houdt wel de hele dag kans op enkele buien. Daarnaast waait het hier ook nog eens stevig door met een krachtige tot harde westen- tot zuidwestenwind. In het binnenland is de wind matig tot soms vrij krachtig. Tijdens zonnige perioden loopt het kwik op naar 17 tot 20 graden.

Morgenavond noorden nog buien
In de zuidelijke helft is het droog met brede opklaringen. In het noorden is meer bewolking aanwezig en vooral in het uiterste noorden komen nog enkele buien voor. Bovendien waait het in het noordelijk kustgebied stevig door. Mogelijk komt het tot een stormachtige westenwind, 8 Bft. Tijdens de nacht naar zondag verandert er weinig aan het weerbeeld. De temperatuur daalt naar 10 graden in het zuiden en naar 14 graden in het noorden en westen.

Zondag zuiden de beste papieren
In het zuiden wordt het een prima dag voor buitenactiviteiten, want het blijft droog met een mix van zon en wolken en de temperaturen zijn aangenaam. Het wordt 22 tot lokaal 24 graden in Noord-Brabant en Limburg. In het noorden komen eerst nog enkele buien voor, maar in de loop van de middag wordt het ook hier droog. De maxima liggen hier tussen 19 en 21 graden. De wind neemt in de loop van de dag ook in kracht af.

Na het weekend hogere maxima
Maandag wordt een warme dag met maxima 25 graden of meer. De dag start droog met zon, maar in de loop van de dag neemt de sluierbewolking toe. Later stijgt bovendien de kans op een aantal (onweers)buien. Daarna wordt 21 tot 23 graden. Wolken en zonnige perioden wisselen elkaar dan vaak af en een bui blijft ook tot de mogelijkheden behoren. Vanaf donderdag wordt het mogelijk warmer.