Kamer laat kosten bij terug levering energie intact

23-05-2024 JOURE – Eerder gaf minister Van Nieuwenhuizen energiebedrijven aan te geven de kosten die worden berekend voor het terug leveren van stroom aan het energienet niet te willen. Tijdens een debat in de tweede kamer vandaag bleek deze informatie toch niet te helemaal te kloppen.

De heffingen mogen vooralsnog gewoon blijven bestaan echter wil de minister alleen voorkomen dat consumenten na de afschaffing van de salderingsregeling geld moeten bijpassen als zij stroom terug leveren.

De nieuwe energiewet voorziet er in dat mensen die terug leveren een eerlijke vergoeding moeten ontvangen op het moment dat zij energie terug leveren aan het net. Leveranciers betalen een vergoeding aan de consument die de stroom terug levert. Het mag echter niet zo zijn dat de energieleverancier geen geld terug geeft voor de opgewekte energie.

Saldering
In 2027 zal de saldering van zonnepanelen verdwijnen. Tot dan kunnen de mensen die energie leveren de opbrengst weg strepen tegen de gebruikte energie. Dit omdat het niet eerlijk is voor mensen die dergelijke panelen niet kunnen betalen. Tweede kamerlid Van Nieuwenhuizen stoort zich aan de verschillende berichtgevingen. Mensen snappen nu niet meer wat er gaat gebeuren en er zou nu en voor altijd duidelijkheid over moeten komen.