Plafond van 130 miljoen euro tot 2030 in Diergezondheidsfonds voor pluimveesector

02-05-2024 JOURE – De pluimveesector heeft samen met de andere veehouderijsectoren nieuwe afspraken gemaakt met het ministerie van LNV over het Diergezondheidsfonds voor de periode 2025 tot en met 2029. Uit het fonds worden kosten betaald op het gebied van monitoring en bestrijding van dierziekten. Het totale bestrijdingsplafond over 5 jaar voor de pluimveesector bedraagt nu  97,8 miljoen euro. Samen met de vaste kosten voor de komende 5 jaar komt het totale plafondbedrag voor de sector in de periode 2025 – 2029 uit op 130 miljoen euro.

De vaste, terugkerende kosten worden over het algemeen voor de helft betaald door LNV en de andere helft door de veehouders. In het nieuwe convenant is ook ruimte gecreëerd om op initiatief van de sector onderzoek, monitoring en bestrijding van bepaalde dierziekten makkelijker te regelen.

De kosten bij verdenkingen en uitbraken van besmettelijke dierziekten, zoals bij pluimvee vogelgriep en in sommige gevallen ook Salmonella en Mycoplasma, worden uit het Diergezondheidsfonds betaald. Deze kosten worden volledig door de sector opgebracht, wanneer het uitbraken bij commerciële bedrijven betreft. Er worden ook afspraken gemaakt over het maximumbedrag  dat een sector betaalt voor bestrijding en voor de totale  kosten over de gehele convenantsperiode van vijf jaar.

Het huidige plafondbedrag bij pluimvee is vanwege de vele vogelgriepuitbraken fors overschreden. Alle kosten boven het plafondbedrag zijn voor de overheid. Het ministerie wil de kans op overschrijding van het plafond in de nieuwe convenantsperiode flink verkleinen. Wageningen University & Research heeft berekend dat in dit geval het plafond van de bestrijdingskosten voor vogelgriep 127,5 miljoen bedraagt over 5 jaar. Daarnaast geldt voor Salmonella en Mycoplasma nog een bedrag van 15 miljoen over 5 jaar.

Op aandringen van AVINED is het plafondbedrag voor de bestrijding van vogelgriep nog fors verlaagd onder andere door rekening te houden met wijzigingen in het ruimingsbeleid voor vogelgriep en mogelijke vaccinatie tegen vogelgriep later in de convenantsperiode. Het totale bestrijdingsplafond over 5 jaar bedraagt nu 97,8 miljoen euro. Dit bedrag geldt alleen als deze kosten ook werkelijk worden  gemaakt. Samen met de vaste kosten voor de komende 5 jaar komt het totale plafondbedrag voor het fonds voor de pluimveesector in de periode 2025 – 2029 uit op 130 miljoen euro.