NVWA moest strenger handhaven op schaduwplekken voor vee bij hitte

27-04-2024 JOURE – Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven heeft op dinsdag 9 april geoordeeld dat de minister van LNV onjuist heeft gehandeld bij een verzoek van Wakker Dier om handhavend op te treden bij drie dierhouders die in augustus 2020 volgens de stichting onvoldoende maatregelen hadden getroffen om dieren bescherming te bieden tegen hitte door in schaduwplekken te voorzien. De minister wees het verzoek in één geval af en bij de andere twee situaties werd door de NVWA volstaan met het geven van een schriftelijke waarschuwing.

De minister heeft in één geval besloten om niet handhavend op te treden, aangezien het volgens de NVWA niet mogelijk was om te bepalen of er sprake was van hittestress bij de dieren. De NVWA hanteert sinds 2021 de THI om te bepalen of sprake is van overtreding als uiterlijke kenmerken van hittestress uitblijven. Hierbij geldt dat dierhouders koeien bij een THI van 68 of hoger en schapen bij een THI van 71 of hoger moeten beschermen tegen hitte.

Hoewel de drempelwaarden van de THI in augustus 2020 nog niet door de NVWA op deze manier werd gehanteerd ten tijde van de controle, golden de wetenschappelijke inzichten omtrent de relatie tussen de THI en het risico op hittestress bij dieren toen ook al, stelt de rechter. Wanneer deze drempelwaarden van de THI zouden worden gehanteerd dan zou er wel sprake zijn geweest van een overtreding.

In twee andere situaties zagen de inspecteurs wel verschijnselen van hittestress. Daarbij is door de NVWA een schriftelijke waarschuwing gegeven. Wanneer een overtreding een structureel karakter kent is het de vraag of daarmee kan worden volstaan, aldus de rechter. Omdat geen van de dieren die zich in de weiden bevonden beschermd waren tegen de zon, vindt de rechter dat onvoldoende is gemotiveerd dat het geen structurele overtreding betrof.

De rechter vindt het beroep van Wakker Dier gegrond en vernietigt het besluit van de minister. De minister moet binnen een termijn van 8 weken een nieuw besluit nemen.