Kollektieven Beried Fryslân en Living Lab Fryslân vormen Boerennatuur Fryslân

16-01-2024 JOURE – De afgelopen periode zijn de stichtingen Kollektieven Beried Fryslân en Living Lab Fryslân inclusief de Landbouw Adviespool met elkaar in overleg geweest om te kijken waar en hoe ze elkaar in de toekomst meer kunnen versterken. Gezamenlijk zijn ze tot de conclusie gekomen dat een samensmelting van beide stichtingen veel voordelen oplevert. Daarom zijn ze vanaf 1 januari 2024 gestart als één nieuwe organisatie onder de naam Boerennatuur Fryslân. 

De samenwerking leidt tot één label BoerenNatuur Fryslân waardoor extern meer herkenbaarheid, eenduidigheid en een gezamenlijk, provinciaal dekkende eenheid ontstaat. Bovendien kan er een efficiency- en professionaliseringsslag worden gemaakt door gebruik te maken van elkaars mensen, projecten, kennis en middelen.

Boerennatuur is de koepelorganisatie van 40 agrarische collectieven, dit zijn hun leden. De collectieven organiseren het agrarisch natuur- en landschapsbeheer vanuit de overtuiging dat natuurinclusieve landbouw een landbouwsysteem is dat bodem, klimaat, water, natuur en landschap op het bedrijf en in de regio versterkt.

Boerennatuur Fryslân is er voor alle boeren in Friesland en vormt de schil rondom de 7 agrarische collectieven in deze provincie. De agrarische collectieven behouden elk hun eigen identiteit en blijven communiceren met eigen leden. Zij vormen de spil tussen de individuele agrariërs die het agrarisch natuur- en landschapsbeheer uitvoeren op hun grond en zorgen voor de uitbetaling van de beheervergoedingen. Boerennatuur Fryslân legt de verbindingen met externe organisaties en verzorgt voor de agrarische collectieven provinciebrede activiteiten en communicatie.