22-07-2023 JOURE – De Nederlandse zuivelindustrie verwerkte in 2022 ongeveer 14,1 miljard kilogram melk, bijna 3% minder dan in 2021. Meer dan de helft daarvan werd aangewend voor de kaasproductie. Deze nam met 1% af, tot een volume van 949.000 ton. Dat is inclusief de productie van kwark. Circa 60% van de kaasproductie betrof Goudse kaas. Er werd 4% minder aan consumptiemelk en andere zuivelproducten geproduceerd. De productie van mager melkpoeder nam met ruim 2% af. De niet-mager melkpoederproductie daalde met 24%, als gevolg van de fors afgenomen export.
De Nederlandse uitvoerwaarde van zuivel nam in 2022 toe met 32%, tot bijna € 10,8 miljard. Dit kwam niet alleen door de aanzienlijk hogere marktprijzen, maar ook door volumegroei bij een aantal productgroepen. Met uitzondering van weiproducten droegen alle productgroepen bij aan de waardetoename.
Naast exporteur is Nederland ook importeur van zuivel uit andere lidstaten van de Europese Unie, in de eerste plaats vanuit Duitsland, België en Ierland. Het aandeel vanuit landen buiten de Europese Unie is 5% en tweederde daarvan komt uit het Verenigd Koninkrijk. In 2022 steeg de invoerwaarde met 36% tot bijna 5,5 miljard euro. De import van kaas, melk en room en weiproducten nam in zowel volume als waarde sterk toe. Het Nederlands handelsoverschot in zuivel bedroeg 5,3 miljard in 2022 en was daarmee 29% hoger dan in 2021.